Magunkról
Tevékenységek
Tervezett előadások
Rendezvények
Linkek
Vendégkönyv
Szerecsensirály jelölő projekt
(frissítve 2008.08.04.)

Újabb képek érkeztek a jelölt szerecsensirályokról

HTA3
47K HTL7

A mekszikópusztán 2007-ben színes gyűrűvel jelölt szerecsensirályokról már több visszajelentés érkezett külföldről. 2008. május 13-ig a Gyűrűzőközponttól kapott adatok alapján eddig 69 madárról összesen 160 leolvasás érkezett be, 9 országból (Franciaország, Svájc, Olaszország, Németország, Magyarország, Portugália, Spanyolország, Hollandia, Nagy-Britannia), 51 különböző helyről. A visszajelentések zöme természetesen most is a fő telelőhelyről, Le Portel környékéről származik.
A megkerülések helyeit a térkép szemlélteti. Három madarunkról (HAA8, HTH9, HRJ3) fényképet is kaptunk.

A madarak azokat a gyűrűket viselik, amelyeket a programot támogató adományozóknak köszönhetünk, illetve Szinai Péternek, aki a gyűrűit rendelkezésünkre bocsájtotta, hogy ne kelljen megvárnunk, amíg a gyűrűk külföldről megérkeznek.
 
2008-ban 44 pár fészkelt a Nyéki szállás szigetein. Az igen változékony, kedvezőtlen időjárás miatt sok fióka elpusztult. Összesen 39 fiókát sikerült megjelölni (Magyarországon összesen 265 fiókát és 5 öreg madarat). A gyűrűzésben részt vett Pellinger Attila, Tamás Ádám, Kugler Péter, Ambrus András, Szépligeti Mátyás, Csontos Dömötör.

Ezúton mondunk köszönetet minden támogatónknak!

A projekt vezetője: Pellinger Attila

Eredmények - 2007

Mekszikópusztán 2007-ben 85 pár szerecsensirály költött a Nyéki szállás szigetein, ami eddig a legnagyobb fészkelő állomány itt.
A kedvező időjárásnak köszönhetően jó volt a kelés, így a tavalyról megmaradt 72 db színes gyűrű hamar elfogyott és csak a fiókák egy részét tudtuk megjelölni. Mivel nem volt hozzáférhető jelölőgyűrű, így külföldről kellett beszerezni, meglehetősen drágán. Június 12-én emailben kértük Helyi Csoportunk tagjait, hogy aki teheti támogassa anyagilag a programot. Alig néhány nap alatt annyi felajánlás érkezett, hogy megkockáztathattuk a rendelést.

Köszönet a támogatóknak: Babella Péternek, Barabás Lillának, Ferenczi Mártának, Jánoska Ferencnek, Mogyorósi Sándornak, Molnár Balázsnak, Nagy Csabának, Soproni Jánosnak, Szabó Renátának, Szász Elődnek, Széll Péternek és Udvardy Ferencnek!

Az új gyűrűkkel június 17-én végeztünk jelölést a sirályszigeten. Összesen 153 példány kapott színes (piros), kóddal ellátott jelölőgyűrűt, ez több, mint amennyit eddig összesen gyűrűztünk.

A 2007-ben kirepült fiókákról 2008. május 13-ig (eltelt idő 339 nap) 69 példány (43,8 %) került meg (2 pd elpusztulva), 9 országban, 51 különböző helyen, összesen 160 alkalommal. Legtöbbször a HTN3 kóddal jelölt madarat olvasták le (11) mindannyiszor Spanyolországban.
A megkerülések helyeit a térkép szemlélteti.


Néhány kép a szerecsensirályok gyűrűzéséről
SimpleViewer requires Macromedia Flash. Get Macromedia Flash. If you have Flash installed, click to view gallery

Kanalasgém és sirály gyűrűzés a Nyirkai-Hanyban


Ambrus András videója a YouTube-on

További érdekes videók Ambrus András jóvoltából